Ταξίδι στην Αμερική: Aortic Centre of Excellence του Memorial Hermann Heart & Vascular Institute

Το Aortic Centre of Excellence του Memorial Hermann Heart & Vascular Institute, είναι μια από τις μεγαλύτερες κλινικές χειρουργικής της αορτής στον κόσμο και ως εκ τούτου, είναι ένα σημαντικό κέντρο για την εκπαίδευση και την έρευνα ανάπτυξης σύγχρονων τεχνικών.

Η κλινική ερευνητική ομάδα υπήρξε ηγέτης στον τομέα της σύνθετης έρευνας χειρουργικής αορτής, με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις με κριτές. Η ομάδα έχει δημοσιεύσει σε μεγάλα εξειδικευμένα περιοδικά και γενικά ιατρικά περιοδικά όπως το Journal of Vascular Surgery, το Journal of Cardiovascular and Thoracic Surgery, το New England Journal of Medicine, το Lancet και το Nature Genetics. Ερευνητικές μελέτες και κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση νέων θεραπευτικών επιλογών για άτομα με αορτικά ανευρύσματα.


Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, παρέχει αίμα σε όλα τα όργανα και αποτελείται από δύο μέρη: Η θωρακική αορτή είναι το τμήμα που διατρέχει το στήθος και η κοιλιακή αορτή είναι το τμήμα που διατρέχει την κοιλιά. Το αορτικό ανεύρυσμα είναι ένα «μπαλόνι» σε ένα αδύναμο σημείο στο τοίχωμα της αορτής που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη ή διαχωρισμό. Ένα ανεύρυσμα εμφανίζεται όταν τμήμα ενός τοιχώματος αρτηρίας εξασθενεί και στη συνέχεια, επεκτείνεται σε διάμετρο με επαπειλούμενη ρήξη. Τα ανευρύσματα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζονται στην αορτή.

Αιτίες Ανευρύσματος Αορτής

Μερικά ανευρύσματα είναι συγγενή (παρουσιάζονται κατά τη γέννηση), ενώ άλλα μπορεί να προκληθούν από τραυματισμό ή ασθένεια της αορτής. Καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΧΑΠ, αθηροσκλήρωση ή απόφραξη κάτω άκρων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανεύρυσμα.

Συμπτώματα Ανευρυσμάτων Αορτής

Τα συμπτώματα του αορτικού ανευρύσματος ποικίλλουν, ανάλογα με τη θέση στην αορτή. Τα ανευρύσματα μπορεί να αναπτυχθούν αργά, για πολλά χρόνια, και μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

Όταν ένα ανεύρυσμα σπάσει, θα αισθανθείτε πόνο, ζάλη, ναυτία, έμετο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή πτώση της αρτηριακής πίεσης. Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτείται άμεση ιατρική περίθαλψη.

Η καρδιοχειρουργική μας ομάδα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, αντιμετωπίζει το σύνολο των περιπτώσεων των ανευρυσμάτων της θωρακικής αορτής, εφαρμόζοντας πιστά όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα και εξασφαλίζοντας τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Επιμέλεια κειμένου:

Δρ. Ντόντος Γεώργιος

Καρδιοχειρουργός

back to top